Rólunk

A tordai EKE 1892-ben alakult turistaegylet, Aranyosszéki osztály néven, székhelye Torda, a kommunista időszakban betiltották a működését.

A rezsimváltás után 1991 februárjában alakult újra a tordai EKE ‘Kárpát Turista Egyesület’ néven. Jelen voltunk a gyergyószárhegyi centenárium ünneplésén is, de egyesületünk tevékenysége elég gyenge volt még ezekben az időkben. Ez nem kimondottan érdektelenségünk miatt történt. Szét voltunk szóródva, a hétvégi szabadidőprogramokat nehezen tudtuk összeegyeztetni és ezen kívül pár tagunk a tordai ‘Montan club’-ban is tevékenykedett.

Aztán 1994-ben (miután megszűnt a Montan club) új erőre kaptunk, és komolyabban kezdtünk foglalkozni a tordai EKE osztály szervezésével.

Megalakulásunk óta szinte minden évben részt veszünk az országos EKE-táborokban. 1998-ban már segítettünk a kolozsváriaknak a torockószentgyörgyi tábor szervezésében és 2006- ban közösen szerveztük a torockói XV. tábort.

Örömünkre szolgál, hogy egyre gyarapodunk: 1994-ben 13 alapítótaggal indultunk, 2008-ban már 26-on voltunk, 2009 júniusában sikerült bejegyeztetnünk minket önálló jogi személyként és 2010-ben, már 57 fizető tagja volt.

A Jókai teljesítménytúrák lebonyolításában is sokszor részt vettünk (egyesek pontozó bírok voltak, mások inkább gyalogoltak 30-55 km-t).

Külön osztályonként való bejegyeztetésünk óta minden hónapban igyekszünk betartani a kitűzött programokat.

Gyűléseinket minden hónap első hétfőjén tartottuk. Megj.: Ez átköltözött szerdára, a JMEL iskolába, viszont a pillanatnyi járványhelyzethez alkalmazkodva ritbábban van megtartva. Ilyenkor  a csoport levelezőlistán mindenki értesítést kap.

A Tordán 2008-ban megalakult magyar iskola, a "Jósika Miklós" Elméleti Líceum is nemes feladatokat tűz ki számunkra. Igyekezünk az Aranyosvidék ifjúságát bevonni tevékenységeinkbe. Örömünkre szolgál, hogy erősödik a cserkész csapatuk. (az iskola történetéről itt: http://josikatorda.ro/index.php/iskolankrol/az-iskola-tortenete/)

A Tordai EKE 1996-tól Csegezben kulcsos házat létesített az elhagyott sorsú unitárius parókia épületében és udvarára ugyanabban az évben 11 hársfát ültettünk emlékeztetvén a még élő, kevés és nagyon öreg csegezieket és még másokat is, hogy 1100 éve alakult államunk.

Aranyosszéken, Kövenden, 2014-ben mi is megszerveztünk egy EKE Vándortábort, több mint 1000 résztvevővel. Ezen alkalommal is szeretettel bemutattuk csodás környékünket mert igenis, megáldott minket Isten egy nagyon szép vidékkel, nagyon sok látogatnivalóval, rendes, becsületes emberekkel. A nyugati országokban is nagyon fontos az ilyen tevékenység, ismertetni kell nálunk is ezeket a látnivalókat a turisták meg a vidéken lakók örömére.

A vándortábor megszervezése után a csegezi unitárius telken, a parókiával szemben, amelyet az ottani csegezi unitárius egyház bocsátott rendelkezésünkre, egy turistaházat hoztunk létre. Ide szívesen fogadunk helybeli diákokat és EKE-s osztályok tagjait. A tordai Jósika Miklós diákjai, a cserkészcsapat, a várfalvi község fiataljai is szívesen élnek e lehetőséggel mivel mindig jó egyet kirándulni a természetben, jó együtt lenni és gyönyörködni vidékünk pompás látnivalóiban. Megtanulni, továbbadni kell az elődeinktől kapott intéseket, tanácsokat, mert ők is szerették a természetet, megtanítottak tisztelni, szeretni ezt, önzetlenül továbbadni a következő nemzedékeknek amit nekünk hagyott a Jóisten.

A Tordai EKE osztály 2018-as tisztújítás alkalmával a következő vezetőséget választotta meg:

• Elnök: Tordai Jenő, Tel.: +4 0740 477 571, Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tiszteletbeli elnök: Molnár Lajos , Tel.: +40752101848
• Alelnökök:
Takács Előd, Tel.: +4 0728 051085, Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sipos Árpád, Tel.: +4 0745 426785, Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Titkár: Bálint Tünde, Tel.: +4 0744 567088, Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ellenőrző bizottság: Nagy István, Tel.: +4 0728 927699.
 

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.