Túri hasadék

Túri hasadék 2021.

 

A 25 hektáron elterülő Tordatúri hasadék természeti rezerváció. A Tordai hasadéktól északra, Kolozsvártól délre, Tordatúr és Koppánd között található, a Rákos-patak (Valea Racilor) mentén alakult ki. Közel 2 kilométer (1850m) hosszan tört utat magának a Peterdi-tető, a Kőhegy és a Koppánd-tető között. A völy mélysége 100-150 m között változik. Az 1905-ben felavatott, a hasadékon átkelő turistaösvényt Czárán Gyulának köszönhetjük. Ennek emléktáblája, most is, az alsó bejárathoz közel eső sziklafalon látható (EKE, 1999), de Orbán Balázs is kutatta. Rendkívül vad völgy, a természetjárók és sziklamászók paradicsoma, hiszen itt több mászóútvonal is létezik. Túránkban ezúttal nem a völgyön haladtunk végig, amely elég zsúfolt volt, hanem a tordatúri bekötő útról tértünk jobbra és az erdő szélén hagytuk az autókat. Az alacsony, bozotós, de sűrű erdőben vezetett útunk, ahol a bokrok aljában kockás liliomot fedeztünk fel teljes pompájában és más, szintén gyönyörű, tavaszi virágot. Az őzikék által is járt ösvényen leereszkedtünk a Rákos patak völgyébe és itt haladtunk egész a menedékházakig, ahol a jobboldali kapaszkodón át a Koppándi tetőre jutottunk és így jártuk körbe a szurdokot. Fentről, a peremen végíg járva, látszik, hogy a patak milyen drámai szakadékot vágott a mészkő sziklába, festői alakzatokat és barlangokat kialakítva. Nem bántuk a mászást, hiszen a látvány és a talált tavaszi virágok díjazták a fáradságot. A Kőhegy tető és a Koppándi tető elhagyása után elértünk a patak befolyásához, amely Tordatúr falu végét jelenti. Innen visszafordultunk fel a Peterdi oldal felé az erdő tetején hagyott autókhoz és kissé fáradtan, de lélekben feltöltődve tértünk haza. 

 

Tordai Hasadék - Oszlopos barlang

Tordai Hasadék - Oszlopos barlang
2021. február 28.
Tordai Hasadék. A legendák szorosa. A hely amelynek minden zegzugához történetek és történelem látható és láthatatlan fonala kötődik. Amelynek barlangjaiban az ősember lakott, de most többnyire rókák és turisták látogatják. Ahol a hegyi sport csillagjai születtek és néha hullottak alá. A határok feszegetésében benne rejlik a siker öröme és a kudarc keserűsége is, kudarc amiből tanulunk, de ami végzetessé is válhat, amint emléktáblák bizonyítják.
Az önismerés és a természet megismerésének öröme viszont, újra és újra útra készteti a túrázót és hegymászót egyaránt. Minden napszak egy új belátást enged a szorosba, minden évszak egy új arcát mutatja, minden viszontlátás emléket idéz, olyan mint régi baráttal való meghitt találkozás. Túránk a szindi kőbányától indult a Tordai Hasadék tetejére, a kereszthez, illetve az ennek közelében levő Oszlopos barlanghoz. A csalóka, verőfényes napsütéshez egy kitartó szél is járt, amelyet a barlang fölötti gödörben (beomlásban) megpihenve nem éreztünk annyira, de a szélálló kabát és sapka jól fogott a tetőn. Viszont a platóról kiálló sziklákat, köveket felmelegítette annyira, hogy jól esett rajtuk megpihenni. A kereszt előtti szikláról számba vettük a Mészkői sarkot, a Lépcsős falakat, a Porlik tömböt alatta a Porlik barlanggal, a Gömbölyített szirtet, a Patkós követ (Szürimé), amely a legendák szerint Szent László lova patkójának megkövesedett nyomát viseli, a Csipkés szirtet, a Legények barlangját (a falu fiataljai ide bújtak el a katonaságba való sorozás elől), Balika vár törmelékeit (kőfolyását), a Szánsil szirtet és más víz és szél alakította sziklaképződményeket. A pihenő után leereszkedtünk az Oszlopos barlanghoz, a mészkőben kialakult természetes "architektúra", amelynek bejárata Alsópeterdre néz és amelyben az ősember is lakott. Megbizonyosodván arról, hogy "barátunk" is ugyanúgy várja a tavaszt mint mi, meleg köveire bogarakat csalogat, bokrok alján virágok leselkednek napsugarak után, a madarak párkeresésbe kezdtek hangoskodva a csipkebokor puha és édeskés gyümölcsei között, búcsúzván továbbállunk. Viszlát régi barát, viszlát Tordai Hasadék!

2021 képes beszámoló

Az alábbi linken letölthető a 2021. év képes beszámolója, amely elkészült nyomtatott formában.

Letöltés.

Runki szoros

Runki szoros
2021. február 13.
Minden időnek megvan a maga bája. A még foggal, körömmel kapaszkodó tél is tud olyat felmutatni amiért érdemes kimenni a ... szinte a zöldbe mondtam, de hát a természetbe. S habár a tavasz múlt héten már erre járt, nyomai itt is maradtak mint pillanatképek, igencsak rétegesen kellett öltözni a sétára. A nap sugaraival végig követett, illetve épp ott ahova be tudott nézni az égboltról a Runki szoros völgyébe, enyhítvén a tél hideg, arcpirító fuvallatát. A szél néha pajkosan megbolygatta a leveleket idelenn, de többnyire a gerincen futkosott a hideg. A hirtelen jött sarki hideg a patakra fehér bajuszt meg szakállt varázsolt, a belelógó ágakra jégből harangokat akasztott, vízét meg jégkásává varázsolta. Egyedül a fenyők és a moha zöldje töri meg e színtelen várakozó táj monotóniáját, a csendet pedig az erdei énekes madarak csicsergése. Mint például a szinte rajban röpködő zöldikék (Chloris chloris) vagy a kékcinegék (Parus caeruleus). Jólesett látni őket, hiszen az idén elkerülték a kertben kihelyezett etetőinket és hírüket sem láttuk. A völgyből feltekintve megcsodáltuk a sziklaszirtek formáinak sokszínűségét, helyenként a sziklából kinyúló kézfej vagy a "három grácia" sírkövét véltük felfedezni. Csak képzeletünk szabott határt a kőben elképzelt formáknak.

Felsőaklosi szoros

Felsőaklosi szoros (Cheile Ocolişel)
2021. február 7.
Az erdei lomb alatt már türelmetlenül ücsörög a hóvirág, a tavaszi hérics, a csillagvirág, a pirosló hunyor, s valószínű még kicsit alussza téli álmát az erdei álganajtúró, de már jelek vannak, hogy a természet ébredezik a még uralkodó szürke és barna színek ellenére is.
A Felsóaklos patak partjait fehér hó és jég már csak helyenként díszíti, de hangja zajosabb a megszokottnál, hangosan duruzsol, s mint munkás feltűrt ingujjú karjain a vénák, megduzzadva ered az Aranyos völgyének. No, nem mint az informatikusnak, inkább mint a kőművesnek. És dolga van. Táplálékot hord a földbe, az árterületekre, feltölti a pocsolyákat, hadd legyen bölcsője a békaivadéknak.
De más jelek is vannak arra, hogy közeleg a tavasz, hinni se akartam a szememnek amikor pillangót pillantottam meg, fekete piros szárnnyal, akár egy tünemény. Valószínű csak egy eltévedt korai hírnök.
A tél és tavasz örökös harca még tart, de amint tudjuk mindig a tavasz győz és akkor, majd hangos lesz az erdő a madarak énekétől, színes lesz a virágoktól és a világos zöld levelektől, meg az égszínkék égbolt kontrasztjától. Tele van az erdő szerelemmel, ahogy az ének mondja (inspiráció - Prognózis: Tele van a város szerelemmel). És minket is eltölt hangulata, úgy a magába zárt, hibernáló, fehér takarós természeté, mint a ragadós hangulatú hangos, színes és vidám élővilágé.
Felsóaklos szorosa nem annyira látványos mint a híresebb Tordai Hasadék, vagy Remetei szoros, de a túrázó nem hasonlítási pontokat keres, hanem a felfedezés örömét, a kikapcsolódást.

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.