Ordaskő kerülő

Ordaskő

2020. október 4.

Nagyon sokan a Székelykő híre miatt azt részesítik előnyben. Hát mi is a Székelykőt szerettük volna megnézni, de szemből és messziről, ehhez pedig a vele szemben magasló Ordaskőre másztunk fel, ahonnan nem csak a Székelykőt, hanem Torockót, Torockószentgyörgyöt, a torockószentgyörgyi várat és a Kőköz torkollatát is látni lehet. A túra, a faluba érve Torda felől, jobbra indul amerre a régi vasbánya is található, csak a vasbányához tovább tovább jobbra, a hegyre pedig a meredeken előre kell menni. A kapaszkodó után az erdő árnyékában haladtunk sokáigtisztásokkal váltakozva. A tető megkerülése után a patak medre mellett ereszkedtünk le közel a várhoz, majd balra tartva felkaptattunk az Ordaskő oldalába, kikerülvén az aszfaltos útat, így haladván szinte Torockóig. Az őszi festői látvány végig lenyűgözőtt és pótolta az elhasznált fizikai energiát szellemi elégtétellel.

 

Bedellő

Bedellő

2020. szeptember 20.

Alsószolcsva -> Sipoták vízesés -> Bedellő lelátó -> Sárkánykapu -> Szilas tető -> Rogoaze -> Alsószolcsva.
Ez úgy indult, hogy egy "kis túra" majd több mint 30.000 lépés lett belőle. Alsószolcsván, a már nem létező ''mokanica" megállójában van a környéken, az egyedüli lengőhíd az Aranyos fölött, amelyen izgalmas áthaladni. Az Aranyos túloldalán a falu alsó vége fogad, majd a patakon átmenve nekiindulunk a legelőn keresztül a Bedellő alatti erdőnek. A hegy lábánál megpihenünk azon a platón amely alatt a Sipoták vízesés húzódik meg, persze lemegyünk a vízesést is megnézni, majd felfrissülve nekiindulunk számolni a kanyarokat az oldalban.

Vigyázó

Vigyázó
2020. október 24

Szombaton a Vigyázó csúcsát indultunk meghódítani amint az alábbi képek is igazolják, bizonyítják. Köszönése elég ködös volt, fogadtatása hideg, de ugye október vége van és valamivel normálisabb ez az idő mint amikor novemberben rövid ujjúban mentünk a Léta várához.
Személygépkocsikkal mentünk fel a menedékházig, ahol aztán a kényelmes cipőket kicseréltük bakancsra, a hátunkra felvettük a hátizsákot és nekindultunk a körtúrának. A menedékház kutyáján kívül, a kitartó hideg szél is velünk tartott, talán tesztelve tűráshatárunkat, de a csúcsot így is meghódítottuk, még akkor is, ha a meteorológiai állomásnál készült csoportképnél sapkát lopott és a képet a tejszínű felhővel ködösítette. A csúcshoz közel kis időre kitisztult az égbolt de a jelzőtáblát már újból felhő simogatta. Itt a csapat egy része visszafordult a zord időjárás miatt, a többiek pedig elindultak a Fehér kövek irányába. A bátrakkal pedig kegyes volt az ősz és valamicske szintkülönbség után alábbhagyott a szél és kisütött a nap. Az erdőbe érve pedig, csak a fák tetejét simogatva suttogott halk éneket a szellő. Az út mentén áfonyával kínált, az erdőben gombával fakó, vagy éppen élénk színes gombával csalogatott, olyannyira, hogy szemügyrevételük közepette kissé letértünk az ösvényről. Pár percnyi tanakodás után megtaláltuk a helyes útat és elértünk a Fehér Kövekig ahol biciklisekkel is találkoztunk. Kis fotózás, panoráma megcsodálás következett, majd útunkinnen már visszafele vezetett. Helyenként hűs erdei forrás keresztezte és az erdő lakóinak nyomát lehetett látni a fákon. Egy fenyőn négy odú is helyet kapott, akárcsak egy erdei tömbház. Kissé elfáradva, de lélekben feltöltödve zártuk túránkat visszaérve a menedékházhoz.

Bizonyításképp, hogy a sűrű ködben is megtaláltuk a Vigyázó szépségeit, íme egy kis videó.

 

Berkesi szoros ősszel

Berkesi szoros ősszel

2020. november 8.

  Amikor még színes kicsit az erdő, de már vastag levéltakaró borítja a földet, a takaró alatt pedig rovarok húzódnak meg, illetve gombák kandikálnak ki alóla, amikor a csorgó vízen a levelek táncot járnak, amikor az ég kéke találkozik a sárguló levelekkel, hogy majd a földre érve a rozsdaszínű leveleken törjön meg fénye, amikor november már hírnöke a télnek de még kicsit kedvez a turistának, akkor is szép a táj, akkor is hív a természet.

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.